Vakbondsleider spuwt vuur richting Marchionne en zijn mannen
Italië zou Italië niet zijn als het rond de kwestie Termini Imerese niet hard tegen hard zou gaan.
Precies waar Marchionne voor vreesde. Het is nu te hopen dat een goede voortgang niet in gevaar komt. Agnes Jongerius heeft in Italië een snor en draagt de naam Raffaele Bonanni. Leider van de nationale vakbondsunie CISL, ‘Confederazione Italiana Sindacati dei Lavoratori’. Volgens Bonanni verdient FGA geen enkele overheidssteun als het niet wil investeren in Termini Imerese… Zo de toon is gezet. Hopelijk blijkt Marchionne een drakendoder en is hij in staat om korte metten te maken met dergelijke conditionerende vuurspuwerij. Bonanni speelt met zijn felle opmerkingen in op het debat op afstand, tussen Scajola en Marchionne.
“FGA toont geen enkele inzet en interesse als het gaat om de zaken die wij voorleggen, zoals het investeren in de ontwikkeling van electrische en hybride techniek voor voertuigen.” De overheid zou namelijk alleen in dát geval FGA mogen steunen zegt Bonanni. De vakbondsleider probeert zo een wig te drijven tussen de autofabrikant en de overheid. Zelf vraagt de CISL om meer lastenverlichting voor ouderen en werknemers. Bonanni sluit af met de opmerking dat geen enkele fabriek moet worden opgegeven, en dat de overheid al haar economische maatregelen moet richten op handhaving en verder ontwikkeling. CISL Secretaris Epifani, die normaal gesproken niet vies is van keiharde kritiek richting zijn leider, viel Bonanni bij en had ook kritiek op de overheid zelf. Hij verweet de regering een te passieve houding. Precies zoals wij gister al wisten te melden. Epifani zegt volgende week dinsdag hier een punt van te maken in een inhoudelijk gesprek. (de messen worden weer geslepen) “De regering mag het zuiden van het land niet laten zitten. Dat geldt trouwens ook voor FGA. Zij mogen hun plichten in Italië niet verwaarlozen.”
Scajola laat inmiddels aan de media weten dat de sloopregeling voor volgend jaar lager zal zijn, en het begin is van een door de EU centraal afgesproken afbouw van de maatregel. De markt moet in de toekomst immers weer op eigen benen kunnen staan om weer van een gezonde situatie te kunnen spreken. De minister laat daar bij weten dat voor FGA, vanwege deze afpraak met Brussel, geen uitzondering gemaakt kan worden.