Vakbond CGIL zet mes op de keel bij Fiat
De grote linkse vakbond CGIL is het stug doorzetten van een nieuw industrieel hervormingsplan door Sergio Marchionne en Fiat meer dan zat, en probeert nu een doorbraak te forceren. De autobouwer uit Turijn krijgt nu een ultiem ultimatum voorgelegd voor een nieuw overleg rond de tafel, zo niet dan zal er een grote landelijke staking volgen.
Een dergelijke confrontatie lag voor de hand nadat Sergio Marchionne een verzoek voor overleg via minister Sacconi van werkgelegenheid naast zich neer had gelegd. De kans is groot dat er nu opnieuw onrust zal ontstaan aangezien nieuw overleg zonder aarzeling door de CEO van de hand is gewezen. De enige kleine ‘verrassing’ is nu dat de tot nu toe redelijke milde nieuwe voorzitter Susanna Camusso, dit initiatief afkondigde. In een interview op televisie legde Camusso onlangs nog de verantwoordelijkheid vooral bij de overheid. Aangezien de overheid momenteel vleugellam lijkt, is het vermoedelijk de aloude invloedrijke positie van de afdeling FIOM, dat nu zorgt voor een nieuwe rode aanvalsgolf. Het protest richt zich uiteraard tegen het plan Fabbrica Italia, maar ook tegen het internationale beleid van het bedrijf. Ook luchtvaartmaatschappij Alitalia staat momenteel om dezelfde reden onder vuur van de CGIL.
“We moeten demonstreren voor het behoud van de Italiaanse identiteit van het bedrijf. Minister Romani moet nogmaals een verzoek voor overleg indienen bij Lingotto. De toekomst van de fabrieken na de Spin-off moet meer dan helder zijn”, aldus Camusso.
Vanavond heeft de leider van de vakbond een ontmoeting met de minister van economische ontwikkeling. Ook de onzekere toekomst van Termini Imerese zal op de agenda staan. De overheid zou wat dat betreft in overleg zijn voor een overname van Fiat met een nog onbekende partij, alleen zijn er de afgelopen tijd opvallend weinig nieuwe ontwikkelingen openbaar gemaakt.