Productie elektrische Fiat 500 Turijn op de rem

Dubbel pech.

De hoopgevende nieuwe productie van de (briljante) volledig elektrische Fiat 500 komt tot stand in zeer lastige tijden. Door de pandemie draait de automarkt zeer slecht en bovendien is er schaarste op het gebied van de levering van chips en batterijen. Stellantis spreekt zelf graag over dat laatste, maar bonden dichtbij de fabriek in Turijn spreken vooral ook over de negatieve markttendens. Vorige maand werd de dagelijkse productie al teruggeschroefd van 300 eenheden naar 210. Nu wordt ook er ook nog eens overgeschakeld naar een enkele in plaats van dubbele ploegendienst.

Betere vooruitzichten.

Hoewel de productie van de Levante vrij constant verloopt, ziet men in de grote fabriek van Mirafiori vooral ook uit naar de nodige uitbreidingen. Die zijn overigens zeer concreet, want er zijn al voorbereidende werkzaamheden gaande, voor de assemblage van een nieuwe GT en cabrio van het merk Maserati. Exclusieve ‘margemodellen’ die internationaal kunnen worden afgezet. Ook zal de elektrificatie van de bestaande productie verder toenemen, bijvoorbeeld door de toevoeging van een gestekkerde versie van de Levante. In het nabij gelegen Grugliasco ziet men des te meer uit naar dergelijke grondige updates. Één hybride Ghibli maakt nog geen zomer. In de voormalige Bertone-fabriek worden momenteel dagelijks maximaal 64 auto’s geassembleerd (75% Ghibli en 25% Quattroporte).

Het 500e effect.

Toch zijn de laatste productiecijfers van Mirafiori een stap in de goede richting. Vorig jaar lag dat nog op 2325 eenheden en nu staat de teller na 3 maanden op al 18.311 stuks. Dit is natuurlijk allemaal te danken aan de volledig nieuwe elektrische 500. Men verwacht dat op dezelfde lijn bovendien nog binnen afzienbare tijd een extra model zal worden toegevoegd. We denken bij AutoEdizione dat dit de door wijlen Sergio Marchionne reeds genoemde ‘Giardiniera’ zal zijn. Een verlengde editie van de elektrische 500.

Deel dit artikel:

2 gedachten over “Productie elektrische Fiat 500 Turijn op de rem

  • 10 april 2021 om 23:44
    Permalink

    De 500e is een mooie en goede auto geworden. Als die er 2 jaar eerder was geweest, gegarandeerd een verkoopsucces maar nu uitgebracht na zerie auto’s die veel meer aandacht kregen zoals id3. Een productieverhoging is nooit goed nieuws. In NL was deze ook net te laat voor megavoordelen e-auto”s vorig jaar.
    Een Giardiniera zou heel goed nieuws zijn, maar dan moet ie wel komen. Deze was in 2008 ook al eens aangekondigd. Net als een Bravo + toen, die in mijn ogen de verkoop van de Bravo zeker had kunnen verdubbelen.
    Helaas gaat dat nu nog door. Ook een Tipo hybride is er nog steeds niet, en een handvol Alfa’s komt ook maar niet.
    Om auto’s te verkopen moet je modellen maken die aansluiten op de vraag. En niet alleen dat soort modellen aankondigen.

    Beantwoorden
  • 11 april 2021 om 11:31
    Permalink

    Een Giardiniera mocht er niet komen van SM en zijn boekhouders.
    Volgens hun Excel-blaadjes kostte het minder (en bleef er meer winst over) om enkel een 3-deur aan te bieden dan een 3-deur en een Giardiniera.
    Ze verkochten liever 100x een 3-deur dan 90x een 3-deur + 30x een Giardiniera.
    De uitstraling en zichtbaarheid in het verkeer van een merk was hun worst.
    Als de Agnellis maar genoeg verdienden….

    Herinner SM zijn vergelijking / verwijzing naar een Fiat model uit begin jaren ’90 (ik dacht de Punto cabrio ? Maar ook naar een SW uit die jaren).
    Nochtans : de SW’s verkochten als zoete broodjes in de jaren 2000 en 2010 bij andere merken.
    Het was dus een verwijzing / vergelijking naar een andere periode met andere voorkeuren van de kopers / automobilisten.
    Fiat etc heeft jaren geen SW aangeboden, terwijl die wel degelijk bestaansrecht zou gehad hebben.
    De Tipo is er uiteindelijk gekomen ondanks tegenstand van diezelfde SM en zijn boekhouders. Op die Tipo wordt misschien niet veel verdiend, maar je hebt tenminste een modellenaanbod bij JOUW dealers.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.