Premier Letta met Marchionne in New York aan de risotto
Eergisteren was er Italiaans topoverleg in New York. Premier Enrico Letta sloot zijn bezoek aan handelshoofdstad van Amerika af met een geheel nationaal getint etentje in gezelschap van de CEO van Fiat. Volgens getuigen aten Marchionne en Letta, risotto met gebraden kip en dronken ze goede witte wijn. Een hoop Italiaanse gezelligheid dus op Amerikaanse bodem. Beide schijnen elkaar dan ook bij de voornaam te noemen en te tutoyeren dankzij verschillende ontmoetingen uit het verleden. Letta bezocht eerder die dag Wall Street en sprak voor de VN-veiligheidsraad (foto). Letta’s bezoek aan New York was vooral om economische redenen. De premier legde aan potentiële investeerders het plan ‘Destination Italy’ voor, dat vooral duidelijk moet maken, dat Italië de komende tijd heel wat drempels wil wegnemen voor buitenlandse bedrijven.
De premier en de CEO aten in downtown Manhattan in het chique hotel-restaurant Le Cirque, dat niet geheel toevallig onderdeel is van een keten van de Italiaanse ondernemer Sirio Maccioni.
Dat is uiteraard muziek in de oren van Marchionne, die met het etentje haast uit eerste hand leek te willen horen, wat de reacties waren die Letta op de beurs heeft opgepikt. Sergio Marchionne verlangt al jaren naar meer eenduidige economische hervormingen op het schiereiland, aangezien ook Fiat tegenwoordig al lang en breed geen louter Italiaans bedrijf meer is. Zonder consequente doorvoering van de hervormingen, wordt het verder investeren in eigen land voor Fiat een weinig dankbare klus. De CEO vergeleek zijn vaderland wat de economie en politiek betreft ooit met een dierentuin waar alle beesten zijn uitgebroken. Of Letta alles weer in een hok krijgt, wacht de Fiat-baas nog even af. Wel heeft de door overnamestrijd in beslag genomen Marchionne laten weten, dat de ingeslagen koers van de premier een hele goede is en sprak hij de hoop uit dat deze zal worden voortgezet. Alleen dan kan Italië de crisis geheel van zich afschudden, aldus Marchionne. De premier vertrok na het eten en zou afscheid hebben genomen met een informeel ‘ciao Sergio’, wat in deze context haast symbool lijkt voor een nieuw Italiaans denken.
Moeilijk vragen over de overnamestrijd om Chrysler mocht Fiat-telg John Elkann intussen in Italië beantwoorden. De jonge ondernemer die onlangs door het Amerikaanse magazine Fortune tot een van ’s werelds succesvolste zakenmannen onder de 40 is verkozen, had zich goed voorbereid. Over het tweespalt dat ontstaan is met het in gang zetten van een IPO begin deze week, zei Elkann heel tactisch dat het om twee bedrijven gaat. Met het commentaar dat Elkann vanaf een conference in Milaan deze week gaf, impliceerde de kleinzoon van Agnelli dat VEBA het volste recht heeft om het tot een beursnotering te laten komen, maar dat een sterk Chrysler-concern onder 1 dak met Fiat dan definitief van de baan is. “Twee bedrijven in plaats van een, is een groot verschil.” De opmerking van Elkann is onderdeel van Fiat’s ultieme poging om de eigenaar van het overige aandeel te laten voelen, dat het niet zonder de bedrijfsvoering van Lingotto verder kan. Prijstechnisch zou er dan uiteindelijk toch meer water bij de wijn kunnen worden gedaan door het fonds, dat nu voorlopig nog hoog in de boom blijft zitten.
Dat Fiat ook niet zonder Chrysler kan omzeilde Elkann met te zeggen dat de plannen voor Maserati en Alfa Romeo onmogelijk zouden zijn, als Fiat jaren geleden niet een intercontinentale firma zou zijn geworden. De Italiaanse tak is volgens de Exor-baas de afgelopen tijd sterker geworden, maar het gewicht van de Italiaanse markt is juist afgenomen. De inkomsten op de Zuid-Amerikaanse markt zullen voor het eerst een stuk groter zijn dan die op het oude continent.
En terwijl Letta in NY Italië op de kaart zet, zagen Berlusconi c.s. aan zijn stoelpoten. Als dat zo door gaat, komen de volgende alfa’s uit Amerika.
Neu, Berlusca heeft zichzelf aardig buitenspel gezet door te dreigen met een nieuwe breuk in het parlement, terwijl zijn partij juist meer stabiliteit predikte. Er wordt eerder aan Berlusconi’s stoelpoten gezaagd momenteel binnen zijn eigen gelederen.
De Italiaanse politiek heeft zich juiste mede dankzij de doorslaggevende rol van de president zeer veerbaar en effectief getoond.. De economische machinekamer van het land zal vroeg of laat op stoom komen. Maar ja in de rest van Europa schrijft men liever sappig over een clownesk Italië met louter corrupte vechtjassen aan het roer terwijl de problemen in Frankrijk groter zijn als je het mij vraagt. 🙄