Nieuwe documentatie over Giuseppe Luraghi gepresenteerd
We willen Alfisten niet onthouden dat afgelopen weekend een nieuw boek is gepresenteerd over de legendarische Alfa Romeo-directeur Giuseppe Eugenio Luraghi (1905-1991). Jarenlang was deze talentvolle gepassioneerde manager bepalend voor de vorming van Alfa Romeo en drukte hij zijn stempel op het Italiaanse bedrijfsleven. Onder de titel “Una sfida al capitalismo Italiano” (“Het Italiaanse kapitalisme uitgedaagd”) schreef hoogleraar geschiedenis Daniele Pozzi van de universiteit Cattaneo di Castellanza in Varese (Lombardije), dit uiterst interessante boek over een markante leider en zelfs publieke figuur als Luraghi was. Pozzi is gespecialiseerd in de industriële ontwikkelingen van Italië.
Luraghi was de ‘Italiaanse selfmade man’ in optima forma en stelde op dezelfde wijze zijn bedrijf samen. Tegen de stroom van het Italiaanse patriarchale kapitalistische systeem in, stimuleerde Luraghi het selecteren op prestatie, kundigheid en ambitie en niet op afkomst of politieke kleur. Luraghi zou daarmee ook vandaag nog een zeer goede leider zijn binnen de huidige auto-industrie.
In dit mooie boek (foto boven) compleet met unieke afbeeldingen uit privéarchief, wordt de loopbaan van Luraghi uitvoerig besproken, wat tevens een bijzondere kijk is in de geschiedenis van Finmeccanica en Alfa Romeo. Verder wordt zijn cruciale rol beschreven in het opnieuw op de kaart zetten van het merk uit Arese, dankzij modellen als de Giulietta en Giulia en het ambitieuze project Alfasud, waarin Luraghi’s wil werd onderworpen aan dat van anderen. Over dit laatste aspect schreven we bij AutoEdizione al in onze ode aan Pomigliano en Enrico Sala, de rechterhand van Luraghi. Het kostte Luraghi na bemoeienis vanuit de politiek zelfs de kop in 1974.
We leren in dit werk ook andere aspecten kennen van Giuseppe Luraghi, zoals zijn journalistieke schrijfkunst en gedocumenteerde overdenkingen over zijn werk als directeur. Het boek toont aan hoe Luraghi een voorbeeld is van een nieuw soort ondernemer gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw, binnen de weerbarstige kaders van het Italiaanse systeem en economie. Luraghi als revolutionair en voorbeeld voor anderen. Helaas zijn er nog geen vertalingen van dit nieuwe boek, maar we verwachten dit op termijn wel degelijk, gezien dit complete werk.
complimenten, leuk stuk…