Marchionne wil nationaal industrieel reddingsplan Italië
Sergio Marchionne’s Fiat heeft in ieder geval de zegen van de aartsbisschop van Turijn, voor zijn intenties om weer flink wat leven in de brouwerij te krijgen in de landelijke industrie. Dat Fiat toch niet zonder Italië kan en andersom, bleek ook gisteren weer na een pleidooi van Marchionne om de industrie in heel Italië te hervormen en klaar te stomen voor de toekomst. De CEO deed dat in Florence tijdens een bijeenkomst voor lokale industriëlen (foto onder) waar hij te gast was als spreker. Later op de dag was er het bezoek in de Maserati-fabriek te Grugliasco met aartsbisschop Ceasare Nosiglia (foto boven). Daar was Marchionne juist gastheer.
De tot Avvocato Giovanni Agnelli Plant omgedoopte locatie is het tastbare bewijs van een succesvolle herstructurering. Een stukje “Italienische Wirdschafstwunder”. Een fabriek die in 2006 volledig stil kwam te liggen, vervolgens door Lingotto werd aangekocht in 2009 en dankzij een investering van meer dan een miljard euro vandaag tot 130 Maserati’s per dag kan produceren en 950 man aan het werk heeft. Er werd uiteraard geen Duitse term gehanteerd als het hier om gaat, maar Marchionne koos wel voor een verwijzing naar de naoorlogse wederopbouw. Volgens de grote baas in donkere trui is namelijk de tijd aangebroken voor een nieuw Marshallplan voor de Italiaanse industrie. Eentje die volledig ondersteund wordt door nationale en lokale overheden en volledig afrekent met de aftakeling en misstanden uit de afgelopen 20 jaar.
Marchionne benadrukt dat Fiat die weg ondanks alles, al tien jaar geleden is ingeslagen en dat de firma van het investeren in de toekomst allang een dagelijkse missie heeft gemaakt. Zonder die hang naar verandering had Fiat SpA vandaag niet meer bestaan, aldus de CEO. Italië moet nu volgen. Voor de overheid had Marchionne dan ook het dringende advies, om de komende 3 tot 4 jaar, prioriteit te geven aan het bevorderen van werkgelegenheid en economische groei, boven de constitutionele hervormingen. De redding van Italië zit volgens Marchionne nu dus eerst in het bevorderen van een bloeiende industrie en niet in het hervormen van de politiek.