FIAT: Dit worden de nieuwe logo’s na de Spin-off
Het is bijna januari 2011 dus presenteert grote groep die gaat splitsen vandaag de nieuwe herkenningstekens voor na de Spin-off.
Het Fiat Group logo (2005) die je op onze site vaak tegenkomt zal verdwijnen. Een evolutie daarvan zien we terug in het beeldmerk dat Fiat Industrial SpA vanaf begin volgend jaar zal dragen. De goedkeuring voor de Spin-off werd afgelopen 16 september verleend door de aandeelhouders. De overkoepelende autotak dat in nauwe samenwerking met Chrysler verder zal gaan, keert terug naar een prachtig merkteken van weleer. De logo’s zijn ontworpen door Robilant Associati, het bureau dat ook verantwoordelijk is voor de recente nieuw ontworpen logo’s van de automerken Fiat en Lancia. Dezelfde firma zou vorig jaar al de opdracht gekregen hebben voor een herinterpretatie van het Alfa Romeo logo. Niemand weet nog of en wanneer dit logo zal komen.
Fiat SpA valt dus terug op een historisch teken dat veel Italianen jarenlang op auto’s en gebouwen hebben zien prijken. De letters hebben een nationale azuurblauwe kleur. De opzet van dit logo is volgens het officiële persbericht een teken dat zich duidelijk zal onderscheiden van het merklogo op Fiat-automobielen, iets wat in het verleden vaak niet het geval was en daardoor soms redelijk verwarrend. Uiteraard heeft het teken ook als doel om verleden en heden sterk met elkaar te verbinden. Fiat SpA zal Fiat Group Automobiles beheren dat bestaat uit een groep met de bedrijfstakken Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Ferrari, Maserati, FPT, Mageneti Marelli, Teksid en Comau.
Fiat Industrial SpA is de industriële groep die alle activiteiten in beheer heeft op het gebied van de bouw van landbouwmachine’s, machine’s en voertuigen voor de bouw en zware motoren en transmissies voor diverse industrieën. Het blauwe vlak en de donkergele letters zijn dus een evolutie van het Fiat Group logo. Het logo staat voor een vitale grote industriële firma uit Turijn dat als een sterke eenheid nationaal en internationaal verder zal werken aan haar toekomst. Overigens zullen beide takken altijd nauw verbonden blijven en nooit uit elkaars schaduw stappen. Getuige de naamgeving is dit ook heel aannemelijk.