FCA voert nieuw beloningssysteem werknemers in
Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu de investeringen in de Italiaanse fabrieken in volle gang zijn gaat FCA het nieuwe beloningssysteem voor haar werknemers ook echt invoeren. Een nieuwe manier om bonussen uit te keren die meer van deze tijd is. Sergio Marchionne heeft in zijn gevecht met bepaalde bonden (zoals Fiom-Cgil en Slai-Cobas) de afgelopen jaren al vaker gezegd dat het systeem dat jaarlijks tot overeenkomsten moet leiden allang z’n langste tijd heeft gehad. Omdat de Fiom daar niets van wilde weten en dit altijd af deed als een nieuwe vorm van roofkapitalisme, heeft Fiat al een paar jaar geleden besloten om niet langer met deze bond om de tafel te gaan. De aanklacht van FCA hierbij luidt altijd dat politieke kwesties niet langer via de werkvloer dienen te worden uitgevochten omdat dit het ondernemen onmogelijk maakt. Dit is eveneens de reden waarom Fiat in 2011 uit de raad van grote Italiaanse werkgevers Confindustria stapte. Inmiddels vaart de overheid onder premier Renzi dezelfde hervormingsgezinde koers.
In Italië bleven bij deze besluiten veel werkelozen lange tijd erg sceptisch over de houding van Lingotto, maar nu er in plaatsen als Pomigliano d’Arco, Melfi, Mirafiori, Cassino, Termoli en Pratola Serra tastbare feiten te zien zijn, neigen steeds grotere groepen mensen in de weg van de vooruitgang te gaan geloven die FCA voorspiegelt. Onderhandelingen over de landelijke lonen -die in december nog vastliepen- zijn nu weer vlotgetrokken nu Marchionne het plan voor een beloning naar efficiëntie en resultaten heeft neer gelegd. Bonden zijn enthousiast over het plan, al wil men dat deze afspraken ook zullen gelden binnen CNH Industrial, Magneti Marelli en andere toeleverende takken van FCA.
Werken volgens de normen van WCM (World Class Manufacturing) zal worden beloond en het werken onder verbeterde economische omstandigheden binnen de Europese regio. Verder zijn er de standaard salarisverhogingen van een minimum van 330 euro per jaar en zijn er bonussen van 7000 tot 10.700 euro gedurende de periode tot 2018 (maximaal meer dan 600 miljoen euro in totaal). Minister van werkgelegenheid Giuliano Poletti spreekt over een positieve ontwikkeling evenals de Confindustria. De Fiom ziet het als het buitenspel zetten van de bonden. Andere bonden delen die kritiek van de Fiom niet. Zij noemen de chronisch negatieve houding uit de linker hoek een nieuwe leugen terwijl de feiten voor zich spreken. Kortom, een nieuwe landelijke overeenkomst voor de komende drie jaar is nu dichterbij dan ooit en in ieders voordeel.
Solide ontwikkelingen en zal veel goodwill kweken.