Fiat wint eerste slag in gerechtelijke strijd tegen FIOM

Fiat Fiom

Een jaar geleden was Fiat het symbool van onrecht en onderdrukking en schuwde de vakbond FIOM geen enkel middel om de grootste firma van Italië in een kwaad daglicht te stellen. Terwijl de autofabrikant alles in werking stelde om de productiekraan ook in het thuisland weer zoveel mogelijk open te krijgen, werd de ene na de ander barricade opgeworpen op het bouwterrein van ‘Fabbrica Italia’. De vakbond hanteert in alle situaties dezelfde zware beschuldiging; Fiat’s maatregelen ter bevordering van de productie zijn onmenselijk en in strijd met de wet. De FIOM daagde Fiat daarom inmiddels tweemaal voor de rechter en aan een van deze twee zaken is nu eind gekomen in het voordeel van het management uit Turijn.

Vorig jaar verstelden we op AutoEdizione ook over een typisch Italiaans voorval, waarin drie werknemers van de SATA fabriek te Melfi (Potenza), zichzelf als slachtoffer naar voren schoven van een dictatoriaal management. Giovanni Barozzino, Antonio Lamorte en Marco Pignatelli (foto) zouden als saboteurs van de productie op onrechtmatige wijze voor straf naar huis zijn gestuurd door het bestuur van de Zuid-Italiaanse fabriek. De rechter stelt nu vast dat de directie niets heeft gedaan wat niet mocht, zoals Sergio Marchionne vorig jaar zelf ook al zeer geërgerd in de media verklaarde.

Na deze uitspraak loopt de spanning weer op. De FIOM maakt er zoals altijd een landelijke kwestie van en roept alle werknemers van Fiat op om morgen 8 uur lang het werk neer te leggen. De kwestie met de drie werknemers van Melfi noemt de bond slechts een aspect van een illegale werkwijze van Fiat op nationaal niveau. De goede resultaten in Amerika vormen volgens de vakbondsleiding de reden dat het management er steeds mee wegkomt. Het zich onttrekken van landelijke afspraken, met bovendien de goedkeuring van de andere vakbonden, gaat volgens de leiding van de FIOM veel te ver en ontneem de werknemers bijna ieder recht. Het structureel niet uitbetalen van beloningen gedurende de afgelopen drie jaar, vormt overigens de directe aanleiding van de aankomende protesten.

De bond gaat over deze zaak nog in hoger beroep. Het tweede gerechtelijke gevecht zal de komende tijd in de rechtbank van Turijn plaatsvinden, waar de FIOM Fiat aanklaagt in verband met het nieuwe contract rond Pomigliano d’Arco, waar volgende maand de nieuwe Panda in productie zal gaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.