Marchionne de wonderdokter van Detroit doet analisten buigen

Chrysler herrijst momenteel uit de as en is ‘booming’. Precies een jaar na de presentatie van het plan.

De Amerikaanse groep heeft de negatieve financiële spiraal al flink weten om te buigen sinds er een nieuwe wind waait door Detroit. Vanaf november vorig jaar, toen de teller nog op 3,8 miljard verlies stond, is de negatieve balans al met meer dan 172 miljoen afgenomen. Vorige maand zijn de verkopen met nog eens met +37% toegenomen. De nieuwe Grand Cherokee is een succes en heeft ar aan bijgedragen, dat de cijfers voor Jeep in vergelijking met vorig jaar oktober bijna verdrievoudigd zijn, hetgeen beter is dan de meest optimistische voorspellingen.

Sergio Marchionne heeft veel gemeen met Barack Obama. Beide hebben ze de industrie gered en beide worden ze momenteel fel bekritiseerd. Toch zegt Marchionne nu in een interview dat het slechts het begin is van iets dat steeds beter zal gaan draaien en dat mensen nog verbaast zullen staan. Ook als er misschien weer een republikeinse regering komt uiteindelijk. De politieke ontwikkelingen zullen volgens de CEO geen negatief effect hebben op de nu ingeslagen koers.

Analisten kunnen intussen hun ogen niet geloven. Chrysler heeft weten op te krabbelen richting een marktaandeel van 9,5% en denkt de 11% dit jaar nog te kunnen halen. Het zeer efficiënt opereren dankzij goed uitgevoerde reorganisaties en nieuw te ontwikkelen producten over de volle breedte liggen daaraan ten grondslag. Vorig jaar om deze tijd werd het plan bekend gemaakt en nu al zijn er de resultaten. De onderneming groeide dit jaar mondiaal samen met Fiat SpA. Inmiddels maakt men zich al klaar voor een gang naar de beurs en zal de onderneming tot 2014 7,4 miljard dollar terugbetalen aan het Witte Huis. Het Amerikaanse marktaandeel zal met nog eens 4% stijgen en er zullen weer zwarte getallen genoteerd gaan worden. Analisten zeiden dat Chrysler als een topzware onderneming al snel zou omklappen. Dat is dus zeker niet het geval. Dezelfde analisten geven nu te kennen dat de huidige cijfers volgens hen nooit binnen een jaar bereikt zouden kunnen worden. Nu dat wel het geval is en er zelfs een piek verwacht wordt voor eind dit jaar, zijn de resultaten ver boven verwachting. Intussen is de moraal binnen het bedrijf door deze gang van zaken erg hoog. Diverse CEO’s spreken van een enorme kwaliteitsverbetering en een geweldige werksfeer.

Deel dit artikel:

4 gedachten over “Marchionne de wonderdokter van Detroit doet analisten buigen

  • 5 november 2010 om 15:55
    Permalink

    Chrysler’s marktaandeel welke dusdanig gegroeid is?
    Dit komt niet allemaal op het conto van dhr. Marchionne. Sinds zijn aantreden zijn er nog geen (belangrijke) nieuwe modellen geïntroduceerd. Zal dus vooral aan de krimp van de andere merken liggen.

    Beantwoorden
  • 5 november 2010 om 17:41
    Permalink

    Henkie je bent een pessimist.
    Veranderingen hebben een goede basis nodig en dan gaat het snel.
    Marchionne heeft vertrouwen gekregen van zijn Amerikaans tak en als hij dat ook in Italië zou krijgen is de pijn al voor de helft geleden.
    Als het moeilijk gaat zet je de schouders eronder en ga je niet op de grond liggen.
    Het komt goed met FIAT geloof me.

    Beantwoorden
  • 6 november 2010 om 00:51
    Permalink

    @alfaspeed:
    Weet ik, met FGA komt het wel goed op termijn.
    Alleen spreek ik nu over Chrysler in het bijzonder.. Het is niet door het vertrouwen in het merk in de USA dat het marktaandeel zo dusdanig gegroeid is. De goede basis is er nog niet zonder modellen met FGA-bloed. Nieuwe modellen zijn er nog niet gepresenteerd sinds de overname. Het bedrijf is slechts efficiënter gaan draaien, maar dat is slechts het kostenplaatje. Bedrijfsresultaat en marktaandeel staat namelijk geheel los van elkaar.

    Wat ik bedoel is dat ik hier op de website de Marchionne-verheerlijking wel iets te ver vind gaan. De gróei van Chrysler is (nog) niet te danken aan FGA. Al blijft het een feit dat dhr. Marchionne een goede visie heeft, en zijn boekhouding goed op orde heeft.

    Beantwoorden
  • 6 november 2010 om 14:45
    Permalink

    Wij gaan graag te ver Henkie 🙂
    Dan pas kun je namelijk ruimte maken voor eventuele kritiek nl.

    Ons Calvinistische landje houdt niet van verheerlijking en in Italië zijn ze gek op dramatiek en leggen ze mister M het vuur aan de schenen. Laten wij nou de enige zijn die hem alle credits geven hier.

    Dat komt misschien omdat wij groot voorstander zijn van een voortvarend Italië, hoe utopisch dat misschien ook klinkt. Een moderne sterke vitale zuid Europese staat met een rijke historie. Niet telkens tussen wal en schip en de zwakkere in de klas, het lachertje van de andere grote staten. Ieder land waar in het verleden oorlogen te diepe wonden heeft geslagen wil een stabiele toekomst en dus ook Italië.Om dat te bereiken moet Italië van binnenuit beginnen met haar eigen economische motor voorgoed aan het draaien te krijgen. Alleen dan kun je corruptie, ongelijkheid en misdaad verslaan. Italië moet niet steeds meer op Rusland lijken maar op Duitsland. Daarom zijn wij pro-Marchionne.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.