Fiat gaat fabriek bouwen in Sint Petersburg

Fiat Rusland

We hebben het afgelopen jaar al veel geschreven over Fiat’s zoektocht door het immense en grillige Rusland, sinds de scheiding van Sollers. In juni werd Fiat’s investering van 1,1 miljard reeds aangekondigd en in maart 2012 moet alles beklonken zijn. Gister kwam opnieuw naar buiten dat de Italiaanse firma inmiddels al een tijdje om de tafel zit met een stevige partner. Niemand weet officieel wie dat is, maar iedereen spreekt in Rusland over de grote Sberbank. In ieder geval is de plaats waar een grote productielocatie moet ontstaan nu bekend, namelijk in het strategisch gelegen Sint Petersburg. Volgens een lokale politicus wordt het een hypermoderne faciliteit. Fiat zal hierbij niet samenwerken met bestaande Russische producenten, zoals GM, Ford en Renault inmiddels wel doen.

Door in het grote Rusland te produceren, kan Fiat niet alleen rekenen op betere verkopen maar ook op het recht op staatssteun. De Russische automarkt groeit elk jaar en moet ook in 2012 toenemen met minstens 12%. Volgens Russische economen is de automarkt hard op weg om terug te keren op het niveau van voor de crisis (2008). Fiat’s eerste doel is de bouw van minimaal 120.000 auto’s per jaar.

Deel dit artikel:

7 gedachten over “Fiat gaat fabriek bouwen in Sint Petersburg

  • 22 december 2011 om 12:46
    Permalink

    Mooie stad. Misschien wel mooier en rijker aan mooie panden dan de gimmiddelde Italiaanse stad. Ik denk niet dat ze het pandje op de foto er voor zullen gaan gebruiken :-D. De inhoud daarvan is namelijk een veelfout van de investerings waarde gok ik zo.

    Wat gaan ze daar eigelijk bouwen? De 500 en oude Panda worden al op een steenworp afstand gebouwd. Transporteren naar bijv Antwerpen of R’dam is ook een fluitje van een cent ze kunnen er zo de boot op.

    Beantwoorden
  • 22 december 2011 om 14:27
    Permalink

    Leuk dat je dit noemt: Heel St Petersburg is namelijk door Italianen ontworpen. Ben het trouwens niet met je eens; Gemiddelde Italiaanse stad heeft veel mooier spul staan om het simpele feit dat het veel oudere steden zijn. Dit doet me meer aan Milaan en Turijn denken maar dan tien keer zo groot.

    Beantwoorden
  • 23 december 2011 om 10:27
    Permalink

    Lancia4Ever,

    Off topic:

    Tsaar Peter heeft de stad naar Amsterdams model laten inrichten met allemaal grachten. Hij scheen erg onder de indruk te zijn geweest van onze hoofd stad toen hij in Zaandam het vakmanschap timmerman/botenbouwer hier leerde. Maar dan allemaal wat ruimer en groter. Enkel hebben ze die nu grotendeels gedempt om er belachelijk veel verkeer over te kunnen laten gaan er staan vaak geen banen aangegeven maar je kunt er wel wat op kwijt helemaal op de Nevsky prospect. Ik vind Venetië er ook veel op lijken. Maar de highligts van de stad st Petersburg zijn die van Venetië, Florance, Milaan en Rome tezamen en terwijl de stad een veel kortere historie heeft vergelijkbaar met NYC z’n 300 jaar tegen 2000+. Het Vaticaan is overweldigend maar ik ben bang dat de afgebeelde Hermitage het Vaticaan overtreft. En hoewel het st Pieter groter is vind ik de bloedkerk is deze wel overweldigender in zijn pracht en praal. En dan zijn buiten paleizen aan de rand van de stad zijn ook niet misselijk.

    Moskou is ook mooi maar een spelde knopje vergeleken met st Petersburg als het gaat om mooie en indrukwekkende panden.

    MaarEr gaat niets boven de Italiaanse ambiance in deze want de vriendelijke en gezellige knusse sfeer kennen de Russische steden niet, door hun breedte straten en immens drukke verkeer is de romantiek wel weg. Ruim mooi statig en een hoop bling bling maar geen hart en ziel.

    On topic net als een vergelijk tussen Duitse en Italiaanse auto’s Hoewel de duitse auto’s geen pracht en praal kennen alleen soberheid en ingetogen zijn zonder hart zonder ziel alleen testosteron verstopt onder een laag plastic.

    Beantwoorden
  • 23 december 2011 om 10:57
    Permalink

    Idd, voor die immense gebouwen zijn veelal Italiaanse architecten ingehuurd heb ik vernomen. Het meest interessante heb je nog niet vermeld nl. dat het uit de grond stampen van deze megalomane stad op kosten ging van de straatarme grote Russische bevolking die van een korstje brood per dag leefden. Gevolg: Mondiaal communisme en als je het goed bekijkt WO1 plus WO2… Bedankt Tsaar.

    (eigenlijk is het best On topic aangezien het stukje over deze stad gaat 😆

    Beantwoorden
  • 23 december 2011 om 11:22
    Permalink

    Dat was pas later Tsaar Peter is geliefd bij de Russen en word gezien als groot hervormer die Rusland als handels land op de kaart zette en Rusland wel vaart bezorgde. De latere na zaten leefden in weelde en lieten de gewone Rus barsten ze leefde in armoede en die zijn in Oct 1917 in protest gegaan (RED Oktober). 27 mei 1703 werd de stad gesticht door Peter de Grote. Bij de bouw van de stad en het graven van de grachten zijn inderdaad velen gestorven maar dat was in die tijd in ieder land het geval bij dergelijke projecten. Onze glorie tijden kende voor de gewone man ook geen leven zoals wij dat nu kennen.

    Beantwoorden
  • 23 december 2011 om 12:19
    Permalink

    De meeste gebouwen zijn volgens mij in de negentiende eeuw verrezen aan de bouwstijl te zien. In die tijd van de industrialisatie bestond er al lang geen geliefde adel meer.

    Beantwoorden
  • 23 december 2011 om 15:59
    Permalink

    Off topic:

    De Hermitage is gehuisvest in een aantal architectonisch interessante gebouwen:
    het Winterpaleis (1754-1762, architect Francesco Bartolomeo Rastrelli)
    de Kleine Hermitage (1764-1767, architect Jean-Baptiste Vallen-Delamot)
    de Oude Hermitage (1771-1787, architect Joeri Matvejevitsch Felten), de Nieuwe Hermitage (1839-1852, Leopold von Klenze)
    het Mensjikovpaleis
    het Hermitagetheater (1783-1787, Giacomo Quarenghi)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.