Sergio Marchionne wil misschien toch Fiat-hoofdkantoor in Amerika

Marchionne Fiat Chrysler

De CEO van Fiat-Chrysler gooit weer eens de knuppel in het hoenderhok. Mogelijk liggen nieuwe tegenslagen in het overleg rond ‘Fabbrica Italia’ hier aan ten grondslag. In een speciaal stuk van persbureau Reuters, zou informatie staan dat uit het hart van het management afkomstig zou zijn. Marchionne zou voor het einde van dit jaar het aandeel in Chrysler willen vergroten. Dat kan plaatsvinden zodra de lening van 5 miljard dollar aan het Witte Huis is terugbetaald. Vervolgens zou de fusie meer gestalte moeten krijgen door het organisatorische aspect steeds meer te concentreren in Detroit.

Vorige maand nog, moest Marchionne zich in de Italiaanse Senaat komen verantwoorden, nadat hij in Los Angeles bepaalde soortgelijke uitspraken had gedaan. Toen nam de CEO zijn woorden terug door te stellen dat er nog niets in de planning ligt dat te maken zou hebben met een terugtrekking uit Turijn. In Italië vreest men met grote vreze een dergelijk vooruitzicht, aangezien Fiat zich zo steeds meer los zou kunnen weken van het vaderland, hetgeen een harde klap zou zijn voor de middelmatige Italiaanse economie.

Het is bij dit alles vooral een vertrouwenskwestie tussen Italië en diens belangrijkste industrie. De regering, Confindustria (ondernemersbond waar Fiat begin dit jaar om tactische redenen naast is gaan staan) en vakbonden willen een goede samenwerking met Fiat, maar Marchionne wil vooral meer vrijheid op weg naar een beter ondernemersklimaat in het thuisland. Als Fiat in de VS na een beursgang van Chrysler, meer mogelijkheden in Detroit ziet liggen dan in Turijn, zal het niet aarzelen om het contrast tussen beide landen uit te spelen in haar voordeel. Mocht dat in Italië uiteindelijk een te langslepend probleem opleveren, dan zal Fiat uiteindelijk toch de daad bij het woord voegen door in Turijn enkele kantoordeuren te sluiten.

Deel dit artikel:

Een gedachte over “Sergio Marchionne wil misschien toch Fiat-hoofdkantoor in Amerika

  • 25 maart 2011 om 21:55
    Permalink

    Ik kan ze wel begrijpen dat al die heisa met die FIOM stilaan de strot uitkomt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.