Maurizio Sacconi; Staatssteun? Alleen als de fabrieken open blijven!
Na het overleg van afgelopen vrijdag is er geen echte doorbraak naar buiten gekomen. Het lijkt een beetje op een wapenstilstand, of beter gezegd een tactisch duel waarbij de tegenstanders geconcetreerd elkaar in het oog houden.
De eerste die nu alvast met zijn degen wat begint te prikken is minister Maurizio Sacconi van werkgelegenheid (PDL). Hij stelt dat de voorwaarden voor het verlenen van nieuwe staatssteun helder en krachtig moeten zijn. Fabrieken mogen absoluut niet sluiten. De 60 jarige minister van Berlusconi’s regering voelt ondertussen uit verschillende hoeken de druk van kritiek toennemen, aangezien de autoverkopen momenteel in Italië als een kaartenhuis instorten bij gebrek aan staatssteun. Het enige concrete resultaat waar ondernemers en werknemers het momenteel mee moeten doen, is de uitspraak van Scajola dat de steun aanstaande is , maar dat het over een kortere periode (6 maanden) verleend zal worden en dat het om een aanzienlijk lager bedrag gaat.
Minister Sacconi haalt de naam ‘Fiat’ niet in zijn mond, maar het is overduidelijk tot wie de beste man zich richt. Sacconi speelde in op de bespreking van mogelijke plannen voor Termini Imerese vanaf 2012; “Wij staan zij aan zij met de werknemers in Italië en steunen hen in de eis dat de lange traditie met de kennis en ervaring die daarbij hoort, behouden moeten blijven in eigen land.” Met deze woorden treed de politiek voor een zoveelste keer op als beschermheer van een nationale industrie, dat feitelijk niet op de huidige manier staande kan worden gehouden. Een trouwtrekkerij waarbij de fabrikant de druk voelt toenemen en in haar groei wordt belemmerd. CEO Sergio Marchionne heeft al vele malen gewaarschuwd voor het feit, dat dit geen enorm obstakel mag worden voor verdere ontwikkelingen.
Sacconi durft zich vooral strijdvaardig te uiten omdat de prestatiecijfers van de algehele industrie in Italië, tot de betere behoren in de Eurozone. 2009 was een nehoorlijk goed jaar, dus is een moeilijk jaar als 2010 niet iets waar de regering voor terug zal deinzen. Een soort opportunisme nu Italië redelijk crisisbestendig lijkt.